Liederencyclus in de pers en media
In het Werkmanjaar 2015 organiseert Stichting Diek een vijftal uitvoeringen van de liederencyclus Onder de weg en over de locht van Ellen Dijkhuizen.
Daarnaast zijn er ook nog andere activiteiten waarbij de liederencyclus gepromoot wordt.
Liederencyclus in Eem Kieken RTV Noord
Op vrijdag 17 juli stond de liederencyclus Onder de weg en over de locht centraal in de rubriek Eem Kieken. Flip Ekkers geeft uitleg over het project en daarnaast een korte impressie van de uitvoering in het prachtige kerkje ‘t Marnehoes te Wehe den Hoorn.
Eem Kieken
Chassidische Legenden in Mzzl!
In nr.6. van Mzzl! De uitgave van Stichting Synagoge Groningen is deze keer bijna geheel gewijd aan muziek. Bijvoorbeeld: Wat is Joodse muziek? Joodse muziektraditie in Groningen? En nog veel meer…..
Ook staat er een artikel in van Erik Beenker over de Chassidische Legenden in knoestig Gronings. De liederen van Jan Siebo Uffen op muziek gezet door Ellen Dijkhuizen.
Herbeleven, pogen de magie ervan te raken! Dat stond dichter Jan Siebo Uffen voor ogen bij het schrijven van liederen in het Gronings op basis van Chassidische Legenden van Martin Biber en de druksels van Hendrik Werkman…..
Het artikel in pdf formaat Chassidische legenden in knoestig Gronings Mzzl!
Film Opening Synagoge Appingedam
Filmbeelden van de opening van de gerestaureerde Synagoge te Appingedam
Op dinsdagmiddag 5 mei, op de Nationale Bevrijdingsdag, werd de geheel gerestaureerde Synagoge in Appingedam geopend. Ook het metaheerhuisje werd gerestaureerd en was na de opening te bezichtigen. Van deze opening werd door Marieke Verdijk een korte film gemaakt waar u een impressie krijgt van de prachtige Synagoge in de historische stad Appingedam.
Bij deze officiële ingebruikname werd als cultureel onderdeel een aantal liederen uit de liederencyclus Onder de weg en over de locht uitgevoerd door Netty Otter, mezzosopraan en Ellen Dijkhuizen, piano. De beelden gebaseerd op de druksels van Werkman werden geprojecteerd door Jaap van den Hoofdakker.
De film staat op YouTube. U kunt het bekijken. Klik hier
Eemslander
In de Eemslander staat een verslag over de opening van de gerestaureerde Synagoge in Appingedam. Ook aandacht voor de liederencyclus. Een aantal liederen werd uitgevoerd in kleine bezetting door Netty Otter, mezzosopraan en Ellen Dijkhuizen, piano. Jaap van den Hoofdakker verzorgde de projecties.
voor vergroting klik op de afbeelding
NRC Cultuur in Groningen
In het NRC van 30 april staan vier pagina’s gewijd aan Werkman 2015. De vele activiteiten in dit Werkman jaar worden landelijk onder de aandacht gebracht. Op de voorpagina wordt meteen al duidelijk gemaakt hoe cultuurrijk Groningen is. Er gaat toch niets boven Groningen.
Ook wordt de liederencyclus Onder de weg en over de locht gebaseerd op de Chassidische Legenden, gecomponeerd door Ellen Dijkhuizen onder de aandacht gebracht.
klik voor vergroting op afbeelding
Ommelander Courant
In de Ommelander Courant werd aandacht gegeven aan de première van de liederencyclus Onder de weg en over de locht in de Synagoge te Groningen op zondag 19 april 2015
voor vergroting klik op afbeelding
Dagblad van het Noorden geeft vier sterren
Première Onder de weg en over de locht
Dagblad van het Noorden geeft vier sterren….
Zondag 19 april was de première van de liederencyclus Onder de weg en over de locht in de Synagoge te Groningen. De liederen zijn gecomponeerd door Ellen Dijkhuizen met teksten van Jan Siebo Uffen en de beeldprojecties, gebaseerd op de chassidische legenden, zijn gemaakt door Jaap van den Hoofdakker.
Voor de uitvoering werd het boek en cd “Onder de weg en over locht” symbolisch overhandigd aan Ellen Dijkhuizen door Flip Ekkers van uitgeverij Philip Elchers. Daarna bedankte Ellen de vele mensen die bij de voorbereiding betrokken waren en met name bedankte ze de sponsoren die het allemaal mogelijk gemaakt hebben.
Vervolgens vertelde Prof. Wout van Bekkum in zijn inleiding over de achtergronden van de Chassidische Legenden en Werkman.
In een overvolle Synagoge werd de liederencyclus vervolgens uitgevoerd door Netty Otter, mezzosopraan, Ben Smit, spreekstem, Pierre Lafay, (bas) klarinet, Wilma van der Wardt, cello en Ellen Dijkhuizen, piano.
Door het publiek werd de uitvoering enthousiast ontvangen. Reacties waren:“authentiek, indrukwekkend, prachtig, uniek, ontroerend, prachtige beelden, mooi boek”
In zijn recensie in het Dagblad van het Noorden geeft Paul Herruer vier sterren voor “Onder de weg en over de locht” Hij schrijft “met overgave gezongen, gespeeld en gesproken concert”
Werkman met mooie muziek bedacht en herdacht
voor vergroting klik op afbeelding
Liederencyclus in krant van de NAM
Trots op Gronings Cultureel Erfgoed
In de bewonerskrant van de NAM over gaswinning en aardbevingen staat een artikel met de titel “U kunt iets moois doen in Groningen”. Het NAM Leefbaarheid en Duurzaamheid-programma gaat tot 2018 25 miljoen in de regio investeren.
Stichting Diek kreeg van de NAM en het Leefbaarheidsloket een bijdrage voor haar project : “Onder de weg en over de locht”. Ellen Dijkhuizen, de componiste van de liederencyclus, merkt in het artikel op “dit bijzondere project laat zien dat we in Groningen heel trots kunnen zijn op ons Cultureel Erfgoed.”
De bewonerskrant met een oplage van 92.000 exemplaren is huis aan huis verspreid in 11 gemeenten in de provincie Groningen.
voor vergroting klik op afbeelding
Bewonerskrant editie april 2015 klik hier
Stichting Oude Groninger Kerken
In het aprilnummer van het tijdschrift van de Stichting Oude Groninger Kerken wordt aandacht besteed aan de de uitgave van het boek en cd “Onder de weg en over de locht” Donateurs van deze stichting kunnen het boek en cd met korting verkrijgen.
In het tijdschrift staat ook een artikel over de Synagogen in Groningen na 1945 en een artikel over Saul van Messel. Jaap Meijer, de vader van Ischa Meijer, schreef onder deze naam gedichten. Bekende gedichten zoals “bie langs” en “in synagogedeunen” zette Ellen Dijkhuizen in haar vorige grote project op muziek onder de titel “Over de huid van mijn geheugen”.
Meer informatie over deze composities staat bij info activiteiten stichting Diek en info programma
Wel zeer bijzonder dat er in deze editie van het tijdschrift waar Onder de weg en over locht wordt aanbevolen ook een artikel over Jaap Meijer en zijn gedichten staat en over de Synagogen van Groningen en Appingedam.
Website Stichting Oude Groninger Kerken klik hier
April 2015 Interview Wout van Bekkum in programma Glasnost.
programma Glasnost van de Lokale Omroep Stad Groningen (OOG)
In het radioprogramma Glasnost noemt Prof. Wout van Bekkum in een interview “De Chassidische Legenden zijn op magistrale wijze omgezet in het Gronings”.
Het interview is nog te beluisteren. Klik hier
NRC over Chassidische Legenden boek en cd
Op 10 april staat in het NCR een artikel over het boek en cd getiteld: Onder de weg en over de locht
Over de Chassidische Legenden en de Groningse gedichten van Jan Siebo Uffen
voor het lezen van het artikel klik hier
Liederencyclus in DE PRAATFABRIEK
Culturele bijdrage over Onder de weg en over de locht
EMG Faktors presenteert een culturele bijdrage over Onder de weg en over de locht in het programma De Praatfabriek.
2015 is het WERKMAN-jaar! ‘ONDER DE WEG EN OVER DE LOCHT’ 19 April is de première van een bijzondere en unieke voorstelling in de Synagoge van Groningse makelij met nieuwe verhalen op nieuwe muziek…
In het programma een uitgebreid interview met Jan Siebo Uffen waarin hij vertelt over zijn kennismaking met het werk van Werkman, over de Chassidische Legenden en over het ontstaan van zijn Groningstalige poëzie getiteld Onder de weg en over de locht gebaseerd op de prenten van Werkman en de Chassidische Legenden van Martin Buber. In zijn kenmerkende enthousiaste stijl vertelt Jan Siebo Uffen over de voorstelling en de projecties van Jaap van den Hoofdakker.
Flip Ekkers van uitgeverij Philip Elchers vertelt over de totstandkoming en achtergronden van het boek en Cd.
Componiste Ellen Dijkhuizen geeft aan de piano tekst en uitleg over haar compositie: de liederencyclus Onder de weg en over de locht.
Om het programma te zien en te horen(meteen in het begin van het programma op 1’35”) klik hier
Webloug Grunnegstoalege aktiviteiten
Op de webloug Grunnegstoalege aktiviteiten leest Jan Siebo Uffen “Het gericht” uit Onder de weg en over de locht, de liederencyclus die Uffen schreef bij de Chassidische Legenden en de druksels van Hendrik Nicolaas Werkman.
Componiste Ellen Dijkhuizen componeerde deze liederencyclus op teksten van Jan Siebo Uffen ter gelegenheid van het Werkmanjaar 2015. De liederencyclus vertelt de chassidische legenden die aan het begin van de 20e eeuw door de Joodse godsdienstfilosoof Martin Buber werden verzameld.
voor vergroting klik op afbeelding
klik hier voor webloug en u kunt het filmpje zien (11 maart 2015)
Radio Documentaire Werkman
Aandacht voor Werkman op Radio 1
Zondag 8 februari werd er in het radio programma OVT van de VPRO aandacht besteed aan Hendrik Nicolaas Werkman in de radio documentaire “Het spoor terug”
Naar aanleiding van het Werkman jaar 2015 met exposities in het Groninger Museum en het Stedelijk Museum te Amsterdam spreekt documentairemaakster Laura Stek onder meer met Henk van Os en de Groninger kunstenaar Martin Tissing over het werk van de Groningse expressionist Werkman.
Met informatie over activiteiten in het Werkman jaar 2015 en over de Kunstenaar Hendrik Nicolaas Werkman, die vlak voor de bevrijding werd gefusilleerd.
Meer informatie – en beluisteren van de uitzending- op de website onder de rubriek “het spoor terug” NPO Geschiedenis OVT klik hier