agenda

Datum : 14 / nov / 2021
Aanvang : 15:00 uur
Locatie : Cultuurhuis "De Klinker"
Voorbij

Winschoten

Lezing Pianomuziek in vogelvlucht Ellen Dijkhuizen

Lezing: “Pianomuziek in vogelvlucht”

Dit jaar is het 60 jaar geleden dat de Muziekschool Oost-Groningen, nu Kunstencentrum, is opgericht. Ter ere van dit jubileum worden er diverse activiteiten namens het Kunstencentrum in Cultuurcentrum De Klinker te Winschoten, georganiseerd.

Pianiste Ellen Dijkhuizen, werkzaam als pianodocent aan het Kunstencentrum te Winschoten, heeft het idee opgevat om een lezing te houden over pianomuziek door de eeuwen heen. Zij gaat u meenemen op reis door de geschiedenis van de pianomuziek op zoek naar levensverhalen van pianocomponisten.

Over de piano

De Italiaanse instrumentenbouwer Bartolommeo Cristofori begon in 1698 aan een nieuw toetsinstrument te werken. Hij wilde een instrument maken dat zowel hard als zacht kon klinken. In 1709 was het instrument klaar en het kreeg de prachtige naam: “gravicembalo col piano e forte”.

Vanaf het moment dat het eerste pianoforte het levenslicht zag, zijn er speciaal composities geschreven voor dit instrument. Vele componisten raakten geïnspireerd en de piano kreeg een belangrijke rol in hun leven. De pianobouwers ontwikkelden het pianomechaniek in rap tempo en zo genieten we tot op de dag van vandaag van dit prachtige instrument.