Info over musici

e.a.
Netty Otter, mezzosopraan

Netty Otter begon al op jonge leeftijd met zingen: op haar dertiende begon zij met het nemen van zanglessen en tijdens haar middelbare schooltijd was ze soliste bij een meisjeskoor. Netty volgde zangopleidingen in Zwolle en Utrecht bij Cilly Dorhout en Udo Reinemann en heeft tegenwoordig les bij Lucia Meeuwsen en Jelle Draaijer. In haar repertoire zijn grote werken, kantates en missen van onder andere Bach, Vivaldi, Telemann en Händel te vinden, maar ook moderne werken van Daan Manneke en Wim van Ligtenberg,Pieter Bakker Bovendien zingt Netty ook graag in het Fries: zo vertolkt zij de liederen van Paulus Folkertsma, vertalingen van het Stabat Mater van Pergolesi, de Vier Ernstige Gesänge van Johannes Brahms en zong ze het ‘Liwadden liet’, het Leeuwarder volkslied, in de stadstaal. Netty Otter is werkzaam als freelancer bij het Groot Omroepkoor, Capella Frisiae, de Nederlandse Bachacademie en het barokensemble Ad Libitum. Daarnaast treedt ze regelmatig op met vaste pianist Johan Bijhold.

Pierre Lafay, klarinet en basklarinet

Pierre Lafay begon zijn klarinet opleiding in Rouen (Frankrijk) en vervolgde die in 1977 bij Reinier Hogerheijde aan het Conservatorium te Groningen. In 1985 behaalde hij zijn diploma Uitvoerend Musicus cum Laude, met een extra onderscheiding voor bijzondere muzikale en virtuoze eigenschappen. Gedurende zijn studie volgde hij onder meer lessen bij Jacques Lancelot, Guy Deplus (Frankrijk), Karl Leister (Italië), en Ferenc Rados aan de Franz Liszt academie (Budapest) voor kamermuziek. Een bijzondere reputatie heeft Pierre Lafay verworven in het uitvoeren van moderne muziek. Verscheidene componisten zoals Jacob ter Veldhuis schreven werken voor hem die hij tot uitvoering bracht in toonaangevende muziekcentra voor hedendaagse muziek. Met het Zemlinsky-trio waar hij 10 jaar deel van uitmaakte nam hij een cd op met de klarinettrio’s van Zemlinsky en d’Indy. Pierre heeft zich uitvoerig verdiept in het kamermuziekrepertoire: Bartok (Contrasten), Stravinsky (L’histoire du soldat) , Mozart en Brahms (klarinetkwintetten), Zemlinsky, D’índy , Berger (klarinettrio’s) , Brahms en Poulenc (sonates) en de Gran Partita van Mozart. Als docerend musicus is Pierre Lafay werkzaam aan de Stedelijke Muziekschool in Groningen.
Website Pierre Lafay klik hier

Wilma van der Wardt, cello

Wilma van der Wardt studeerde aan het Conservatorium van Groningen cello en viola da gamba. Voor beide instrumenten was haar docent Ben de Ligt. Zij behaalde het diploma uitvoerend musicus met speciale onderscheiding voor kamermuziek. Tijdens en na haar conservatoriumstudie volgde zij masterclasses en cursussen bij de cellisten William Pleeth (Engeland) en Jaap ter Linden en bij de viola da gambaspelers Jordi Savall en Wieland Kuyken. Enige jaren maakte zij deel uit van het Orchestre des Champs-Élysées o.l.v. Philippe Herreweghe.
Thans is zij actief, in binnen- en buitenland, in verscheidene barokorkesten en -ensembles zoals Concerto d’Amsterdam en Accademia Amsterdam, alsmede als gambasoliste bij vele Nederlandse orkesten in de passiemuziek van J.S. Bach. Bovendien verleent zij haar medewerking aan verschillende CD-opnames.
Wilma heeft naast het maken van kamermuziek samen met pianiste Ellen Dijkhuizen (o.a. in de serie “Klassiek op het Land” te Oldehove) ook meegewerkt aan het project Over de huid van mijn geheugen, een eerdere productie van Stichting Diek).

Ellen Dijkhuizen, piano

Ellen Dijkhuizen studeerde piano bij Jan Marisse Huizing aan het conservatorium in Groningen en behaalde de diploma’s docerend musicus en uitvoerend musicus. Na afronding van haar studie specialiseerde zij zich o.a. bij Ronald Brautigam en Willem Brons.
In de afgelopen jaren werkte zij samen met diverse orkesten in Groningen, zo speelde zij in het voorjaar van 2011 met het Symfonieorkest de Harmonie onder leiding van Gerard Wiarda het derde pianoconcert van Bela Bartok. Met de muziek voor 4 piano’s van Simeon Ten Holt is Ellen regelmatig op bijzondere locatie’s te horen geweest. Samen met Kees Wieringa, Fred Oldenburg en Jeroen van Veen. Zo speelden zij het beroemde stuk Canto Ostinato in de Stationshal van Groningen. Met pianist Ties Molenhuis heeft zij in de afgelopen jaren een aardig quatre-mains repertoire opgebouwd.
Als pianodocent is zij verbonden aan de Muziekschool Oost-Groningen in Winschoten. Daarnaast heeft zij haar eigen Pianoschool, gevestigd te Zandeweer.
Het componeren van Ellen Dijkhuizen heeft inmiddels zijn vruchten afgeworpen o.a.  in de liederencyclus Over de huid van mijn geheugen, composities gebaseerd op het leven van Jaap Meijer (de vader van Ischa Meijer) die zijn gedichten in het Gronings publiceerde onder het pseudoniem Saul van Messel.

Ben Smit, declamatie

Ben Smit is actief op het gebied van theater. Hij werkte o.a. aan het Kunstencentrum Groningen, als Provinciaal Theateradviseur (1991-1996) en Hoofd afdeling Theater (1995-2012) en sinds 1996 als Coördinator aan de Opleiding Amateurregisseur.
Als regisseur heeft Smit reeds vele producties op zijn naam staan in het amateur- en semiprofessionele circuit. Een greep uit de voorstellingen:
De Odyssee, een reisvoorstelling. Locatietheatervoorstelling in het kader van het Theaterfestival “A Star is Born”, (Groningen, 1996).
Gele Bloumen  van Jan Siebo Uffen (geïnspireerd op Under Milkwood van Dylan Thomas, Theatergroep WAARK, 2005)
De Vliegende Hollander van Appingedam, muziektheaterproject op locatie, 200 medewerkers, tekst Jo Willems. Producent: Stichting Aa. Regie. September 2009, september 2010 en september 2011
Ik goa noar Tahiti, een voorstelling over de dramatische laatste dagen van de Groningse kunstenaar, drukker en dichter Hendrik Nicolaas Werkman. Zeventig jaar geleden, drie dagen voor de bevrijding van Groningen, werd Werkman, samen met negen anderen, bij Bakkeveen gefusilleerd door de Duitsers. Theatergroep WAARK 2015. Zie ook website WAARK klik hier
Zie ook promofilm: “Zijn lichaam werd vermoord, maar zijn ziel leeft” van TV OOG. klik hier


Als acteur heeft Smit o.a. meegedaan aan: Onder één dak van Jan Fabricius/Jo Willems, Theater Roodpaleis Assen, Regie Betsy Torenbos.

Jaap van den Hoofdakker, projectie

Jaap van den Hoofdakker was tot 1 september 2011 werkzaam bij het IVAK in Noordoost Groningen als docent/consulent tekenen/schilderen/audiovisuele kunst. Hij houdt zich, naast schilderen, graag bezig met diverse performances en experimenteert met film en geluid en  exposeerde in binnen- en buitenland. In de expositie bij Galerie Op de Wind in oktober 2011 toonde Van den Hoofdakker schilderijen uit diverse periodes die allemaal gemaakt zijn naar aanleiding van andere media. Eigen fotografie, film, geluid, computerkunst en poëzie van Rutger Kopland staan hierbij tussen de werkelijkheid en het schilderij. Op het gebied van audiovisuele producties  maakte Van den Hoofdakker interactieve projecties voor theatervoorstellingen en poëtische videoprojecten over beeldende kunst. Een bijzonder project was het videoproject Fragmenten in het kader van de herdenking van Cor Jellema in maart 2013, getoond op Oosterhouw te Leens.

Wout van Bekkum, inleiding

Wout van Bekkum is hoogleraar Midden-Oosten Studies aan de Universiteit van Groningen. Hij heeft reeds in 1985 samen met Jan Martinet een inleiding geschreven in het boek H.N. Werkman, chassidische Legenden. Een suite van H.N. Werkman. Wout van Bekkum is op zijn vakgebied van Geesteswetenschappen en Multidisciplinaire Cultuurstudies internationaal bekend gezien de vele functies die door hem worden bekleed. Zo is hij o.a lid van de Koninklijke Academie van Wetenschappen, lid World Union of Jewish Studies en lid Redactie Studia Semitica Neerlandica.

Jan Siebo Uffen, dichter

Jan Siebo Uffenschrijft verhalen, gedichten en liedteksten in het Gronings, m.n. in de taal van het Oldambt. In 1991 kreeg hij de Literaire Pries van t Grunneger Bouk voor zijn gehele oeuvre. Zijn teksten zijn nogal eens gericht op voorlezen, dramatiseren of zingen, ook al omdat de leestraditie in de regionale taal niet meer dan incidenteel gesteund wordt door  het reguliere onderwijs. Uffen schreef o.a. (verhalen en gedichten), Gele bloumen (Toneelgroep Waark),  en Blui (kleine roman). Zijn samenwerking met pianiste Ellen Dijkhuizen bracht hem tot de klassieke vertalingen van Schubert’s Winterreise/Winterraaize, Dichterliebe/Dichterlaifde van Robert Schumann en liederen van Hanns Eisler en Kurt Weill. In 2010 zetten bariton Henk Smit [†] en pianist Stanley Hoogland het nationaal gewaardeerde Winterraaize op cd.
Op verzoek van Ellen Dijkhuizen heeft Jan Siebo Uffen De legenden van Baalschem (poëzie) compleet gemaakt wat heeft geleid tot de liederencyclus Onder de weg en over de locht.