Nieuws

Blijf op de hoogte
12 januari 2015

Concert Sola Gratia & Corrientes

Concert in Het Anker Uithuizermeeden

Op zaterdag 7 maart geeft het vrouwenkoor Sola Gratia een bijzonder concert in het ontmoetingcentrum Het Anker te Uithuizermeeden.

Voor dit concert heeft Sola Gratia het ensemble Corrientes uitgenodigd voor een speciaal optreden. Corrientes is eind jaren negentig ontstaan nadat enkele musici elkaar in een tangosalon ontmoetten. Wat aanvankelijk als kwartet van zang, bandoneón, contrabas en piano begon werd al gauw een kwintet met viool erbij. Het ensemble heeft sinds die tijd enkele verandering in bezetting ondergaan en speelt momenteel vooral als trio van viool, bandoneón en piano, onder andere tijdens tango salons. In deze laatste samenstelling komen ze ook naar Uithuizermeeden.

Christel Postma, viool
Harry Dijkstra, bandoneón
Klaas van Dijk, piano

De bandoneón werd door Heinrich Band gepatenteerd, nadat uit de doorontwikkeling van de concertina (wat een diatonisch instrument is) uiteindelijk een chromatisch instrument ontstond. Bedoeld om tijdens diensten in de kerk de gemeente te begeleiden, kwam het uiteindelijk in de haven van Buenos Aires terecht in bars, clubs en bordelen. Het instrument werd opgenomen in het spelen van de tangomuziek. Alle bandoneons die in Argentinie bespeeld werden en worden, komen van oorsprong uit Duitsland uit Carslfeld in het Erzgebirge. In Nederland werd de bandoneón vooral bekend bij het huwelijk van Koning Willem Alexander en Koningin Maxima met het werk Adios Nonino van Piazzolla.

Tijdens het concert met Sola Gratia zal Corrientes verschillende tango stijlen laten horen, van dansbare tango’s tot langzame milonga campera’s, tango wals en de snelle milonga. Beroemde stukken van Astor Piazzolla en van Anibal Troilo.

Sola Gratia onder leiding van Ties Molenhuis met Ellen Dijkhuizen aan de piano brengen een A Little Jazz Mass van Bob Chilcott, delen uit de “West Side Story” van Leonard Bernstein en Libertango van Piazzolla en andere koorwerken. Muziek die doorgaans niet op het repertoire staat van dit vrouwenkoor.Dit concert zou oorspronkelijk plaatsvinden op 10 januari, maar wegens omstandigheden kon het toen niet doorgaan.

Het concert begint op zaterdagavond om 20.00 uur

Concert 7 maart 2015

Van harte aanbevolen.

website Sola Gratia

affiche 7 maart 2015

|