Nieuws

Blijf op de hoogte
12 januari 2015

Première Onder de weg en over de locht

Titel Werkmanpro groot
Op 19 april 2015 vindt de première plaats van de voorstelling “Onder de weg en over de locht” in de Synagoge Folkingestraat te Groningen. Deze voorstelling, geproduceerd door Stichting Diek in samenwerking met Stichting Werkman 2015, is gebaseerd op de Chassidische Legenden van Martin Buber en druksels van Hendrik Nicolaas Werkman. Een voorstelling met Groningse gedichten van Jan Siebo Uffen, op muziek gezet door Ellen Dijkhuizen met een videoproductie van Jaap van den Hoofdakker.

In het Werkmanjaar 2015 is het 70 jaar geleden dat Hendrik Nicolaas Werkman om het leven werd gebracht door de Duitse bezetter. Voor de Groninger dichter Jan Siebo Uffen en componiste/pianiste  Ellen Dijkhuizen reden om hun liederencyclus, gebaseerd op de Chassidische Legenden, in het Werkmanjaar 2015 te voltooien. De Chassidische Legenden zijn sprookjesachtige vertellingen vol wijsheid en sprankelende humor, verzameld aan het begin van de 20ste eeuw door de Joodse godsdienstfilosoof Martin Buber. Deze verhalen hebben H.N. Werkman in de oorlogsjaren geïnspireerd tot het maken van zijn inmiddels internationaal bekende druksels. De liederencyclus voor mezzosopraan, spreekstem, klarinet, basklarinet, cello en piano, vertelt het verhaal van de Baalschem, nu hertaald in het zo karakteristieke Gronings van Jan Siebo Uffen in een eigentijds klassieke stijl van componiste Ellen Dijkhuizen.
Beeldend kunstenaar Jaap van den Hoofdakker heeft voor deze voorstelling een videoproductie gemaakt van de druksels van H.N. Werkman,  naadloos aansluitend bij tekst en muziek.
Prof. Dr. Wout van Bekkum, hoogleraar Midden-Oosten Studies aan de RUG te Groningen, zal een korte inleiding houden over de achtergronden van de Chassidische Legenden.

Uitvoerenden: Netty Otter mezzosopraan, Ben Smit spreekstem, Pierre Lafay klarinet en basklarinet, Wilma van der Wardt cello en Ellen Dijkhuizen piano.

Aanvang: 20.15 uur; Toegangsprijs € 15,00

Zie ook informatie bij Stichting Diek

|