Nieuws

Blijf op de hoogte
03 juli 2018

Orgel en cello muziek in de Mariakerk

Beleef een orgelzomer op het Hogeland

Een uurtje muziek in de Mariakerk op de zaterdagmiddag

Evenals voorgaande jaren vinden er concerten plaats in de historische kerken op de monumentale orgels in deze regio. Dit jaar onder de titel “Beleef een orgelzomer op het Hogeland”.

Meer informatie over het project klik hier Activiteiten Arp Schnitger orgel Uithuizen

Op zaterdagmiddag 7 juli om 16.00 uur spelen Sophie Ehling, cello en Ties Molenhuis, orgel in de Mariakerk te Uithuizermeeden.
_MVO3365
voor vergroting klik op de afbeelding

Programma

Toccata  F dur BuxWV 157                                       D. Buxtehude

Suite uit 30 Spielstücke op.18-1                              H. Distler

Cello
Uit de 1e cellosuite                                                   B. Britten
a.Canto primo
b.Lamento
Canto secondo

Partita Freu dich sehr, o meine Seele                       G. Böhm

Herr Jesu Christ, dich zu uns wend BWV 709          J. S. Bach

Cello
Uit suite nr.2 in d moll BWV 1008                             J. S. Bach
Prélude
Allemande
Sarabande

Nun bitten wir den heiligen Geist BuxWV 208        D. Buxtehude

Praeludium a moll BuxWV 153                                 D. Buxtehude

Hinsz orgel Mariakerk Uithuizermeeden

Hinsz orgel Mariakerk
Uithuizermeeden

Klik op de afbeelding voor vergroting

Sophie Ehling komt uit Groningen en begon op 5-jarige leeftijd met cello spelen. Ze heeft les gehad van Alexandra Vierkant, Claudia Weertman en Wilma van der Wardt.

In 2013 werd ze toegelaten tot de vooropleiding aan het Artez Conservatorium te Zwolle, waar ze les kreeg van Jeroen Reuling en Karlien Bartels. Daarna ging ze door naar het eerste jaar van de Bachelor, waarnaast ze bij Lucia Swarts lessen volgde aan het Conservatorium van Den Haag.

Na al jong ervaring opgedaan te hebben in het Junior Orkest o.l.v. Josien le Coultre speelde Sophie in verschillende orkesten zoals Studentenorkest Bragi te Groningen, UvA-Orkest J. Pzn. Sweelinck te Amsterdam en het Nederlands Studenten Orkest.

Naast de orkesten heeft ze ook altijd genoten van het spelen in kamermuziekensembles, zoals met het duo dat ze vormde met Marte Gerritsma. Zo speelden zij in februari 2016 een prachtig recital in Ontmoetingscentrum Het Anker te Uithuizermeeden en op 18 maart 2018 verleende ze haar medewerking aan een concert van Capella Oecumenica in Delfzijl.  Op dit moment is zij de celliste van het Meraki Trio dat ze vormt met violiste Alicia Población en pianiste Irene Comesaña. Ook maakt ze deel uit van het Codarts Cello Octet, waarmee ze afgelopen januari in het voorprogramma van Cuarteto Casals mocht spelen.

Sophie heeft masterclasses gevolgd bij o.a. Jeroen Reuling, Marcio Carneiro, José Enrique Bouché, Jeroen den Herder en Angel Luis Quintana.

In juli 2015 heeft Sophie opgetreden in het radioprogramma Opium op 4 met pianiste Maxime Snaterse.

Sinds september 2015 is ze haar studie gaan vervolgen aan het Conservatorium van Rotterdam (Codarts) bij Herre-Jan Stegenga.
In juni 2018 behaalde zij haar bachelor examen cello cum laude. Vanaf volgend jaar gaat ze haar cellostudie vervolgen met de masteropleiding.

Ties Molenhuis studeerde piano en orgel aan het conservatorium te Groningen bij respectievelijk Luctor Ponse en Wim van Beek.

Ook heeft hij orgellessen gevolgd bij Piet Wiersma en Margreet Prinsen. Zijn pianostudie vervolgde hij bij Jet Röling aan het conservatorium te Zwolle. Cursussen koordirectie volgde hij bij Hans van den Hombergh, Barend Schuurman en Daniël Reuss en orkestdirectie bij Zsolt Deaky. Hij is werkzaam als zelfstandig pianodocent bij het docentcollectief Kunstdelta en geeft pianolessen in Delfzijl. Hij verleent regelmatig zijn medewerking aan concerten als begeleider van vocale en instrumentale solisten en ensembles.

Al meer dan dertig jaar leidt hij het vrouwenkoor Sola Gratia in Uithuizermeeden, waarmee hij vooral originele werken voor vrouwenkoor uitvoert. Hoogtepunten waren uitvoeringen met het Stabat Mater van Pergolesi, het Stabat Mater van Abos, het Miserere van Hasse, Missen van M. Haydn, en a ceremony of Carols van Britten.

Vanaf 1985 leidt hij Capella Oecumenica. Aanvankelijk als cantor van de Protestantse kerk in Delfzijl en later in de functie van dirigent van het kamerkoor. Naast liturgische muziek voert Capella ook muziek uit van de grote componisten. Hoogtepunten waren de uitvoeringen van In memoriam Anne Frank van de Engelse componist Goodall, The Crucifixion van Stainer, de Petite Messe Solennelle van Rossini en de Via Crucis van Franz Liszt.

|